Capdepera
Capdepera commemora el bicentenari de la pesta de 1820
L’Ajuntament ha organitzat diverses activitats com conferències i una exposició.
premsacapdepera 26/02/2020 - 15:08:01

Capdepera commemora el bicentenari de la pesta de 1820

L’Ajuntament ha organitzat diverses activitats com conferències i una exposició.

L’Ajuntament de Capdepera commemora enguany el bicentenari de l'epidèmia de pesta que va afectar el Llevant de Mallorca l’any 1820 provocant la mort de milers de persones. Així, al passat mes de gener es va impartir una conferència a càrrec d’Isabel Moll, catedràtica emèrita d’Història Contemporània de la UIB , amb el lema: ‘La pesta de 1820, una epidèmia sorprenent’.

Aquesta conferència s’emmarcà dins els actes que commemoren el bicentenari de la pesta de 1820, organitzats i coordinats pel Grup d’Investigació d’història de la salut i en què participa el govern, consell, UIB i els ajuntaments dels quatre municipis afectats.

El batle, Rafel Fernández , ha explicat que “a Capdepera tindrem una sèrie d’actes que ens ajudaran a conèixer un poc més aquest període de la nostra història, que a més coincideix amb el tumultuós període dels nostres primers intents d’independitzar-nos d’Artà”.

Precisament, el pròxim 13 de març, s’inaugurarà l’exposició: ‘La darrera pesta d’Europa. La pesta de 1820 al llevant de Mallorca’, al Centre Melis Cursach , i romandrà oberta fins al 21 de març. L’acte d’inauguració serà a càrrec del batle de Capdepera, Rafel Fernández i del professor d’Història Contemporània de la UIB , Pere Sales.

També es realitzaran unes jornades internacionals a les quals participaran especialistes internacionals tota la informació es recollirà a un llibre que es presentarà finals d’any i que ja es presentarà oportunament al nostre poble.

Antecedents

Aquesta epidèmia va començar a Son Servera i ràpidament s’estengué per la comarca de llevant. De generació en generació, s'ha explicat que un navegant d'una embarcació que venia de Tànger , es va llevar la capa i la va tirar a la mar. Aquesta capa va ser recollida per un pastor. Presumiblement, aquesta peça d'abrigar estava contaminada i d'allí l'origen de l'epidèmia a Son Servera. La primera víctima mortal per la pesta bubònica en el municipi està datada al maig de l'any 1820. Després es va expandir als municipis veïns de Sant Llorenç, Capdepera i Artà, provocant la mort de milers de persones.


Reciente
Visto
Comentado