Santanyí
Nova campanya d’excavacions al jaciment arqueològic de Can Jordi
Situat a tres quilòmetres de Santanyí, es tracta d’uns dels poblats talaiòtics més grans de l’illa; es calcula que podria haver ocupat una superfície de 12.000 metres quadrats.
AMN 10/08/2020 - 14:10:30

Nova campanya d’excavacions al jaciment arqueològic de Can Jordi

Situat a tres quilòmetres de Santanyí, es tracta d’uns dels poblats talaiòtics més grans de l’illa; es calcula que podria haver ocupat una superfície de 12.000 metres quadrats

L’Associació Cultural LAUSA lidera una nova campanya d’excavacions al poblat talaiòtic de Can Jordi, situat al terme municipal de Santanyí, a pocs quilòmetres del poble en direcció a Cas Concos.

Es calcula que el poblat, en moments de màxima activitat, hauria ocupat uns 12.000 metres quadrats de superfície, cosa que el convertiria en un dels més grossos de Mallorca. La campanya d’enguany va començar a principi del mes d’agost, i s’allargarà fins al dia 21.

Precisament avui ha rebut la visita del consistori santanyiner i del Consell de Mallorca. Així, el Primer Tinent de Batlessa, Joan Gaspar Aguiló, i la regidora de Cultura, Ricarda Vicens, han acompanyat a la Consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets, i la directora insular de Patrimoni, Kika Col.

Allà han pogut parlar amb els arqueòlegs, representants de LAUSA i voluntaris que treballen durant les gairebé tres setmanes de campanya d’excavació 2020. Per aquests dies els arqueòlegs s’havien posat com a objectiu la consolidació de les parts del jaciment ja excavades, però el descobriment de noves restes al perímetre de la murada al sector C, ha canviat lleugerament els plans.

L’Ajuntament de Santanyí ha subvencionat la tasca d’enguany amb 15.000 euros, tot i que la partida que s’hi havia de destinar havia de ser superior, però s’ha reduït amb la reestructuració de la despesa municipal per pal·liar les conseqüències socials de la pandèmia del coronavirus COVID-19.

A més, enguay la campanya podrà optar d’altres ajudes que atorga el Consell de Mallorca, encara que l’any passat no les va poder rebre. La regidora, Ricarda Vicens, ha volgut agrair la feina que es fa a Can Jordi, “no ens cansarem de donar les gràcies per l’esforç que fan cada any els membres de LAUSA, i en especial els voluntaris.

Són l’ànima d’aquest projecte que és un tresor cultural i patrimonil de valor incalculable que l’Ajuntament de Santanyí, i en especial la regidoria de Cultura, tenen com a prioritari perquè es conservi, i pugui ser estudiat i visitat en les millors condicions possibles”.

La història del poblat de Can Jordi es remunta a l’any 1000 aC, i està format per diferents talaiots, dels quals se’n conserva un en bon estat, a més de diferents trams de murada.

Can Jordi, de forma el·líptica, presenta quasi totes les característiques típiques dels poblats d’aquestes característiques de l’illa, amb una murada perimetral i diferents habitacions adossades. Va ser habitat fins a la conquesta romana de Mallorca al 123 aC., i llavors abandonat, no va quedar en desús per complet.

L'any 1979 es va produir una troballa excepcional: van aparèixer dues espases de bronze, d’una tipologia semblant a d’altres que s’han trobat a l’illa de Mallorca.

A més, Can Jordi té alguns trams de murada en excel·lent estat de conservació, i la riquesa estratigràfica detectada a diversos sectors fa pensar que encara faltin per aparèixer nombroses estructures arquitectòniques. Tot i el nivell de conservació, durant el segle XX va patir algunes agressions, documentades als anys seixanta per Bernat Vidal i Tomàs.

Per això, des de l’Ajuntament de Santanyí està posant tots els esforços possibles en mantenir el jaciment en les millors condicions. El març de 2019 va adquirir un dels set solars entre els quals està repartit el poblat, i no es descarta el desenvolupament d’un projecte de centre d’interpretació de Can Jordi.

 

Reciente
Visto
Comentado