El segon nivell d’intervenció ofereix atenció psicològica a la víctima
Aproscom Fundació obri el primer servei d’atenció a víctimes amb discapacitat intel·lectual de Balears rep finançament del 0,7% de l’IRPF Social que gestiona el Govern
Per tal de millorar l’atenció a les persones amb discapacitat, el SAVDI està creant aliances amb els agents de la comunitat que poden dur a terme accions de prevenció i detecció de situacions d’abús
AGENCIA MANACORNOTICIAS 07/06/2023 - 09:10:24
Fins ara, el SAVDI ha atès 26 persones. D’aquestes, 14 han rebut atenció psicosocial, 9 han iniciat processos psicoterapèutics i 6 han estat acompanyades en un procés judicial.

Aproscom Fundació obri el primer servei d’atenció a víctimes amb discapacitat intel·lectual de Balears. Des de la seva posada en marxa, el gener de 2023, el servei ha atès 26 persones amb discapacitat intel·lectual víctimes d’abusos. El servei rep finançament del 0,7% de l’IRPF Social que gestiona la Conselleria d’Afers Socials i Esports. Les persones amb discapacitat intel·lectual tenen entre 4 i 10 vegades més probabilitats de patir maltractament que les persones que no presenten cap discapacitat.

El mes de gener, Aproscom Fundació va posar en marxa el SAVDI (Servei d’Atenció a Víctimes amb Discapacitat Intel·lectual), un projecte dirigit a prevenir i donar resposta a les diferents situacions d’abús i de maltractament que poden viure les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament. Es tracta d'un recurs especialitzat que intervé amb persones amb discapacitat, famílies i professionals, i que treballa de forma coordinada amb altres serveis d’atenció a víctimes.

Aproscom Fundació és una entitat que contribueix a generar oportunitats perquè les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament puguin dur a terme el seu projecte de vida com a ciutadans

Aproscom Fundació, que ofereix serveis i recursos dirigits a persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament des de fa més de 50 anys, va posar en marxa aquest servei gràcies al cofinançament de la Conselleria d’Afers Socials i Esports a través de l’IRPF Social.

“Feia temps que havien detectat la necessitat de disposar de més recursos per prevenir i intervenir davant les situacions de maltractament. La convocatòria de l’IRPF Social es va presentar com una bona oportunitat per iniciar un projecte que donés resposta a una demanda que també havien expressat les famílies, els professionals i les persones usuàries de l’entitat”, afirma en Toni Gayà, gerent d’Aproscom Fundació.

Diversos estudis assenyalen la presència de la discapacitat en les víctimes com a factor explicatiu i de risc de moltes situacions de maltractament. S’estima que les persones amb discapacitat intel·lectual tenen entre 4 i 10 vegades més probabilitats de patir maltractament que les persones que no presenten cap discapacitat.

El SAVDI actua en dos nivells: un primer nivell centrat en la prevenció i un altre que aborda la intervenció una vegada s’ha detectat una situació d’abús. “El primer nivell abraça tot el que està relacionat amb la prevenció primària i secundària. Per una banda, oferim programes de prevenció dirigits a persones usuàries i als seus familiars. Abordem temes com l’educació sexual, l’ús de les noves tecnologies, l’exercici dels drets i la participació, o la gestió emocional, que són temes imprescindibles per a prevenir els abusos i el maltractament.

Per altra banda, formam i capacitam a tot el personal de l’entitat perquè pugui detectar i intervenir davant possibles situacions d’abús”, explica na Maria Antònia Veny, responsable del SAVDI. Des del seu inici el mes de gener, s’ha dut a terme 1 programa de prevenció dirigit a persones usuàries d’Aproscom Fundació, i 18 professionals han rebut formació específica sobre prevenció d’abusos.

El segon nivell d’intervenció ofereix atenció psicològica a la víctima, assessorament a la família i acompanyament en el procés judicial, si n’hi ha. “En algunes ocasions, ens trobam amb persones amb discapacitat intel·lectual que han comès un abús. En aquests casos, oferim una intervenció psicoterapèutica enfocada a reduir el risc de reincidència”, indica na Maria Antònia Veny. Fins ara, el SAVDI ha atès 26 persones. D’aquestes, 14 han rebut atenció psicosocial, 9 han iniciat processos psicoterapèutics i 6 han estat acompanyades en un procés judicial.

El SAVDI compta amb una facilitadora judicial, una figura innovadora a Balears que pretén garantir que les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament puguin accedir a la justícia en igualtat de condicions a la resta de la ciutadania. La facilitadora judicial activa els suports necessaris perquè les persones puguin entendre i ser enteses durant tot el procés judicial, de forma que hi puguin participar de manera eficaç.

Per tal de millorar l’atenció a les persones amb discapacitat, el SAVDI està creant aliances amb els agents de la comunitat que poden dur a terme accions de prevenció i detecció de situacions d’abús, com els centres educatius, els jutjats o les forces de seguretat. Sobre Aproscom Fundació: Aproscom Fundació és una entitat que contribueix a generar oportunitats perquè les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament puguin dur a terme el seu projecte de vida com a ciutadans de ple dret, en una societat que té com a valors la igualtat, la justícia i els drets socials.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado