CINQUÈ CONCERT FESTIVAL MUSICA SANTANYÍ
El Festival Internacional de Música Vila de Santanyí programa l’estrena de set cançons de Conrad Ferdinand Meyer composades per Baltasar Samper
Aquest cap de setmana, a l’església de Sant Andreu, es podran sentir per primera vegada aquestes obres del compositor mallorquí
ajsantanyi.net 24/09/2021 - 18:44:45

El Festival Internacional de Música Vila de Santanyí programa l’estrena de set cançons de Conrad Ferdinand Meyer composades per Baltasar Samper

Aquest cap de setmana, a l’església de Sant Andreu, es podran sentir per primera vegada aquestes obres del compositor mallorquí després d’haver-se recuperat el seu llegat que havia quedat a Mèxic

El cinquè concert de la IX edició del Festival Internacional de Música Vila de Santanyí serà una fita històrica per a la música de les Illes Balears, i una oportunitat fantàstica per a tot els qui hi assisteixin. I és que dissabte a les 20.00 a l’església de Sant Andreu de Santanyí, s’estrenaran set cançons sobre poemes de Conrad Ferdinand Meyer, que Baltasar Samper va compondre l’any 1940.

Es tracta d’un esdeveniment molt important perquè serà la primera vegada que aquestes obres seran tocades. Les cançons eren a Mèxic, amb el llegat material de Samper, i que el Govern de les Illes Balears va aconseguir recuperar ara fa dos anys. Baltasar Samper (1888-1966), nascut a Palma, va estudiar piano a Barcelona amb Enric Granados, amb qui va tenir una estreta relació professional, ja que es va convertir en el seu ajudant, i va arribar a ser el director de la seva acadèmia. Va estudiar composició amb un dels altres grans músics espanyols, Felip Pedrell, qui el va animar a investigar la música tradicional de les Illes Balears.

Samper és considerat com un dels membres del grup català de compositors de la Generació del 27, juntament amb altres compositors de primera línia com Frederic Monpou, Gibert Camins o Robert Gerhard. Baltasar Samper és l’autor de l’obra simfònica més important de les illes, Cançons i danses de Mallorca, que ha estat tocada per les més importants orquestres espanyoles arreu del món. Després de la Guerra Civil, Baltasar Samper es va instal·lar a França on va compondre les seves darreres obres, entre les quals hi havia les cançons que s’estrenaran aquesta cap de setmana a Santanyí.

Es tenia constància de la seva existència, però no ha estat fins recentment que es van recuperar, ja que el compositor mallorquí no va tornar mai a Mallorca i es va instal·lar a Mèxic, on va quedar tot el seu llegat. L’estrena anirà a càrrec de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, dirigida per Pablo Mielgo, amb la soprano Lisa Larsson, a partir de les 20.00 de dissabte 25 de setembre a l’església de Santanyí, on les entrades ja estan exhaurides. Lisa Larsson La soprano sueca Lisa Larsson, va començar la carrera com a flautista, amb un Màster de Belles Arts en Música, i va estudiar cant a Basel. La flexibilitat vocal de Larsson li permet d’abastar un repertori molt divers, i és per aixòque avui és una de les intèrprets més versàtils dels escenaris de concert.

Larsson ha treballat amb directors i orquestres de renom, com Nikolaus Harnoncourt, Riccardo Muti, Claudio Abbado, Sir Colin Davis, David Zinman, Leonard Slatkin, Daniel Harding, Adam Fischer, Louis Langrée, Antonello Manacorda, Andrew Manze, Sir John Eliot Gardiner, Sir Roger Norrington, Frans Brüggen, Ton Koopman, Nathalie Stutzmann, la Filharmònica de Berlín, l’Orquestra Simfònica de Viena, l’Orquestra Filharmònica Radio France, l’Orquestra Filharmònica d’Hèlsinki, l’Orquestra Simfònica Nacional Danesa, la Reial Orquestra Filharmònica d’Estocolm, l’Orquestra Filharmònica dels Països Baixos, l’Orquestra Simfònica NHK i l’Orquestra Filharmònica de Hong Kong.

Pablo Mielgo

Madrileny de naixement, es va formar al Conservatori Superior de Música de Madrid, a l’Escola Reina Sofía i a la Guildhall School de Londres. És el director titular de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears des del 2014. Dirigeix amb regularitat a Europa, els Estats Units, Llatinoamèrica i l’Orient Mitjà, on ha dirigit orquestres com la Qatar Philharmonic Orquestra, l’Orquestra Simfònica Simón Bolívar de Veneçuela, o l’Orquestra de l’Arena de Verona.

Així mateix dirigeix amb regularitat artistes mundialment rellevants com Juan Diego Flórez, les germanes Labèque, Pierre-Laurent Aimard, Julian Rachlin o Radovan Vlatkovic, entre d’altres. Es el codirector art ́ ístic de l’Acadèmia Filharmònica de Medellín i el director artístic i musical de la FundacióSaludarte.

 

Reciente
Visto
Comentado